Składniki na ciasto:
| ||||
Przygotowanie:
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie
części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu
będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę
(najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:
2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę. 3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę. 4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną. 5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki. Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu. Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników. Smacznego | ||||
piątek, 13 kwietnia 2012
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz